Проблемът

  • България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичета между 14 и 19 години (WHO, UNPD);

  • Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът (Loveguide.bg);

  • 50% от запитаните нямат ясна представа какво е „спешно хапче“ (Loveguide.bg);

  • Средната възраст на първия полов контакт в България е 14 г. (СЗО, УНИЦЕФ, и др.).

В страните, където няма програми по сексуално образование в училище, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести (Национален център по обществено здраве и анализи; Loveguide.bg).

Затова избрахме да следваме модела, създаден и възприет в Холандия, която е международен лидер в сексуалното образование. В последните десетилетия нежеланите бременности и аборти там са намалели значително. Ключът е в разработената методика, която не се фокусира единствено върху негативните страни от секса – като това как да се предпазим от нежелана бременност или сексуално предавани инфекции, но акцентира и върху опознаването на тялото, интимните връзки, и комуникацията с партньора, дори удоволствието.

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми “табу” в България. Затова създадохме “В като Вагина”. В нея говорим за всичко, което си искала да знаеш за своето тяло и женското здраве, но ти е било неудобно да попиташ. Разглеждат са теми като тялото и отношението към него, менструацията, секса, сексуалното здраве и още много.

Книгата (над 200 страници) ще се разпространява чрез нашите партньори Loveguide.bg. Безплатен онлайн вариант ще бъде достъпен на сайта ни за всички, които нямат възможност да се снабдят с печатно копие.